Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Οικονομική Ανισότητα και Διανομή του Πλούτου


            Η οικονομική ανισότητα στις μέρες μας παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με το παρελθόν. Γενικά η οικονομική ανισότητα λαμβάνει δύο μορφές-διαστάσεις. Η πρώτη διάσταση προκύπτει ανάμεσα στις διαφορές που παρουσιάζονται στο μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα (PCI) μεταξύ των χωρών. Η άλλη αναφέρεται στις αποκλίσεις των εισοδημάτων των επιμέρους πληθυσμιακών ομάδων της κοινωνίας από τον μέσο όρο στα πλαίσια μιας χώρας. Η πρώτη ευθύνεται για το 60% της παγκόσμιας ανισότητας ενώ η δεύτερη για το 40%.
            Στις μέρες μας, το πλουσιότερο 20% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 80% του παγκόσμιου εισοδήματος και το πλουσιότερο 10% κατέχει το 54%. Αντίθετα, το φτωχότερο 20% του παγκόσμιου πληθυσμού λαμβάνει το 1,5% του παγκόσμιου  εισοδήματος και το φτωχότερο 40% μόλις το 5%. Επιπρόσθετα, τα πλουσιότερα 500 άτομα στον κόσμο αποκτούν εισόδημα μεγαλύτερο από αυτό που αποκτούν τα 516 εκατομμύρια των φτωχότερων ανθρώπων. Το 2003 τα πλουσιότερα άτομα στον κόσμο κατείχαν περιουσιακά στοιχεία αξίας 216 δολαρίων.
            Εύλογα λοιπόν γεννάται το ερώτημα για ποιο λόγο έχει δημιουργηθεί κατά αυτόν τον τρόπο η διανομή του πλούτου. Στην οικονομική θεωρία υπάρχουν δύο αντικρουόμενες θεωρίες- σχολές πάνω στη διανομή των εισοδημάτων, η φιλελεύθερη και η κεϋνσιανή.
            Η πρώτη υποστηρίζει ότι δεν απαιτείται κανενός είδους κρατική παρέμβαση προκειμένου να διορθωθούν οι ανισότητες στην διανομή του εισοδήματος καθώς γι’αυτό φροντίζουν οι απρόσωπες δυνάμεις της αγοράς. Μάλιστα τονίζουν ότι πρέπει να αποφεύγεται η υψηλή φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων και κερδών καθώς έτσι στερούνται από την οικονομία οι απαραίτητοι πόροι για επενδύσεις. Στον αντίποδα ακριβώς τοποθετείται η κεϋνσιανή άποψη για τον τρόπο διανομής του πλούτου. Κεϋνσιανοί οικονομολόγοι αποδεικνύουν τη σπουδαιότητα  που έχει η επιβολή υψηλής φορολογίας στα μεγάλα εισοδήματα και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία για την άμβλυνση των οικονομικών ανισοτήτων. Δηλαδή αν θέλουμε να μειώσουμε την παγκόσμια οικονομική ανισότητα που υπάρχει στην εποχή μας είναι αδήριτη ανάγκη η κρατική παρέμβαση με στόχο την αναδιανομή του πλούτου από τα υψηλά αμειβόμενα στρώματα της κοινωνίας προς τα χαμηλότερα.
            Ιστορικά αξίζει να αναφέρουμε ότι η εποχή που σημειώθηκε η μεγαλύτερη μείωση των ανισοτήτων είναι από το 1930 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980, η περίοδος της “ Μεγάλης Συμπίεσης ” όπως την ονομάζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman, και αυτό φυσικά όχι ως αποτέλεσμα από το αόρατο χέρι της αγοράς αλλά εξαιτίας της υψηλής φορολογίας που επιβλήθηκε στα μεγάλα εισοδήματα (σε ακραίες περιπτώσεις μέχρι 91%) και στην ακίνητη περιουσία. Δυστυχώς μετά το 1980 και εποχή Reagen-Thacher η άκρατη απελευθέρωση των αγορών που οδήγησε και στη σημερινή ισχυροποίησή τους και η επικράτηση του φιλελεύθερου μοντέλου ανάπτυξης οδήγησε την οικονομική ανισότητα στα σημερινά επίπεδα, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες και στις χώρες του Τρίτου Κόσμου που η ανάπτυξή τους στηρίχθηκε και στηρίζεται ακόμα στο διεθνή δανεισμό.



Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Αλλαγή πλαισίου


«Το ανθρώπινο μυαλό βρίσκει ευκολότερο να αλλάξει τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουμε εντός ενός αποδεκτού πλαισίου παρά να αλλάξει το ίδιο το πλαίσιο». (Kaldor, 1934)
Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι η αλλαγή πλαισίου. Και χρειάζεται μία γενναία αναθεώρηση του πλαισίου τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο επίπεδο. Όπως έχω ξανά αναφέρει η Ευρωζώνη, ή τουλάχιστον η αρχική ιδέα της ευρωζώνης, έχει αποτύχει. Και απέτυχε γιατί στηρίχθηκε σε ένα σαθρό μοντέλο ανάπτυξης αδιαφορώντας για την πορεία ενοποίησης των χωρών στο εσωτερικό της. Η κρίση ανάδειξε αυτές τις ατέλειες στο οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ευρωζώνη σήμερα είναι μία πλήρης νομισματική ένωση αλλά μία ατελής δημοσιονομική ένωση, ένα « νόμισμα δίχως κράτος », και μία τέτοια ένωση δε μπορεί να παραμείνει σταθερή χωρίς ένα μόνιμο μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων. Όσο καθυστερείται η λήψη γενναίων αλλά απαραίτητων αποφάσεων για την πορεία της τόσο βαθαίνει η κρίση και το τέλος ίσως σε λίγο να μοιάζει αναπόφευκτο. Κατά το παρελθόν οι υπεύθυνοι άσκησης οικονομικής πολιτικής έχουν υποπέσει σε σημαντικά λάθη. Άραγε αυτά τα λάθη είναι αρκετά για να συνειδητοποιήσουν την αδήριτη ανάγκη για την αλλαγή του υπάρχοντος πλαισίου πολιτικής ή θα συνεχίσουν να στραγγίζουν δημοσιονομικά την ΕΕ στο όνομα μιας δημοσιονομικής σταθερότητας που ολοένα και απομακρύνεται..

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

* Which side are u on?? *


Αγαπημένοι -bloggers και μη- φίλοι μου. Κατεβείτε στο δρόμο! Μην αντιδράτε μόνο μέχρι εκεί που φτάνει η σύνδεση του internet σας. Η κοινωνία αλλάζει μονάχα όταν καταφέρουμε να αλλάξουμε τους εαυτούς μας. Θυσιάστε μία ώρα ύπνου, μία ώρα ξεκούρασης, ένα καφέ, ένα ποτό και δώστε το παρόν σας ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΣΤΩ εκεί που θα έπρεπε να ήσασταν όλοι αυτές τις μέρες.
Με αγάπη!
Εγώ θα είμαι εκεί..
Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός..
Αφιερώστε 5 λεπτά και δείτε το video, δε θα το μετανιώσετε..


* Which side are u on?? *




                                                Which side are u on? 

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Spent

Το SPENT είναι μία πρωτοβουλία του Urban Ministries of Durham. Στο Spent ο καθένας από εμάς έρχεται αντιμέτωπος, έστω και εικονικά, με μία σειρά από οικονομικά προβλήματα που αφορούν την επιβίωσή του. Η προσπάθεια αυτή που ξεκίνησε το υπουργείο του Durham επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει το κοινωνικό σύνολο απέναντι σε μία σημαντική μερίδα πολιτών που αγωνίζονται να εξασφαλίσουν τα "προς το ζην". Τον Μάιο η ανεργία στη χώρα μας ήταν στο 16,6% ή 822.719 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για πάνω από 1.000.000 ανέργους μέσα στο 2012. Ενώ σύμφωνα με στοιχεία της ΜΚΟ "Κλίμακα" οι άστεγοι στην Ελλάδα ξεπερνούν τις 20.000, με τους 10.000 από αυτούς να βρίσκονται στην Αθήνα.


Εσύ τι λες.. Θα τα καταφέρεις ή θα χρειαστείς βοήθεια?

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Ο Ricardo για το Χρέος



“Το σύστημα δανεισμού είναι ένα σύστημα που τείνει να μας καταντήσει λιγότερο οικονόμους και να συσκοτίσει την πραγματική κατάστασή μας. Εάν οι δαπάνες ενός πολέμου είναι 40 εκατομμύρια $ το χρόνο και το μερίδιο που ένα άτομο θα έπρεπε να συμβάλλει προς εκείνη την ετήσια δαπάνη ήταν 100$ , θα προσπαθούσε, αμέσως μόλις του ζητηθεί να καταβάλει το μερίδιό του, να αποταμιεύσει γρήγορα τα 100$ από το εισόδημά του. Μέσω του συστήματος του δανείων, καλείται να πληρώσει μόνο τον τόκο των 100$ ή 5$ το χρόνο, και θεωρεί ότι κάνει αρκετά με την αποταμίευση αυτών των 5$, από τις δαπάνες του, και στη συνέχεια εξαπατάται με την πεποίθηση ότι είναι πλούσιος όπως πριν”. (Principles, D. Ricardo)



Κανείς δε θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα το πώς έφτασε η ελληνική οικονομία στην  σημερινή κατάσταση από τον David Ricardo. Όπως είχα γράψει και παλαιότερα μέχρι χθες ήμασταν μία χώρα που συνεχώς κατανάλωνε χωρίς όμως να παράγει. Ζήσαμε μία αυταπάτη (την αυταπάτη του αμερικανικού ονείρου*) πιστεύοντας απολύτως σε ένα σύστημα δανεισμού αγνοώντας τις συνέπειες. Τώρα είμαστε αντιμέτωποι με μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία μας και δυστυχώς οι υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις δεν φαίνεται να συνειδητοποιούν το μέγεθος των προβλημάτων και την επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε στις απαραίτητες τομές προκειμένου να μειωθούν τα διαρκή πρωτογενή ελλείμματά μας. Το κράτος πρέπει να προσαρμοστεί στην ανάγκη να ζει με τα χρήματα που εισπράττει αλλιώς οποιοσδήποτε μηχανισμός στήριξης της ΕΕ θα καθίσταται αναποτελεσματικός.  Ήδη μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Αμερικής αρχίζουν και φαίνονται οι πρώτες ρωγμές του μηχανισμού στήριξης καθώς έρχεται στο προσκήνιο η οικονομία της Γαλλίας. Μία ενδεχόμενη υποβάθμιση της οικονομίας της Γαλλίας (δηλ. να χάσει την αξιολόγηση ΑΑΑ) και η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της θα μεταθέσει όλο το βάρος των εγγυήσεων του EFSF στη Γερμανία, πράγμα αδύνατο..

Το μεγάλο στοίχημα είναι το αν αυτός ο ορθολογισμός στον δημόσιο προϋπολογισμό θα έρθει αφού αναγκαστούμε να ιδιωτικοποιήσουμε σε εξευτελιστικές τιμές τη δημόσια περιουσία και περικόψουμε όλες τις δαπάνες του κοινωνικού κράτους ή αν θα έρθει με την διαφάνεια στο δημόσιο βίο, τη σωστή διαχείριση του δημόσιου πλούτου και την πάταξη της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων.

*  
       
                    

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Το Δόγμα του Σοκ


Αυτό που μας κρατάει προσανατολισμένους και σε επαγρύπνηση είναι η ιστορία μας. 

Μελετώντας την μπορούμε να αποφύγουμε λάθη ή ακόμα και να ανατρέψουμε γεγονότα και καταστάσεις. Οι λέξεις ιδιωτικοποίηση, κρατική απορρύθμιση-ελεύθερο εμπόριο , μείωση κρατικών δαπανών σας θυμίζουν κάτι? Τις συναντάτε συχνά τώρα τελευταία? Φυσικά, αφού όταν παρακολουθείτε ένα δελτίο ειδήσεων, όταν διαβάζετε μια εφημερίδα ή ακόμα όταν συζητάτε με φίλους αυτές οι λέξεις κλέβουν την παράσταση, είναι λέξεις της επικαιρότητας!
  Αυτό όμως το τρίπτυχο(ιδιωτικοποιήσεις, άνοιγμα αγορών, περικοπές κρατικών δαπανών) δεν είναι πρώτη φορά που εμφανίζονται στο προσκήνιο και ούτε πρώτη φορά στη χώρα μας. Αποτελούν σύμφωνα με τη Ναόμι Κλάιν και το ομώνυμο βιβλίο της το <Δόγμα του Σοκ>. Είναι τα όπλα της πολιτικής του Μίλτον Φρίντμαν για την οικονομική επανάσταση των ελεύθερων αγορών. Αυτή η ιστορία ξεκινά από τη Χιλή το 1973 μέχρι το σημερινό Ιράκ όπου ο Φρίντμαν και οι υποστηρικτές του εκμεταλλεύτηκαν επανειλημμένα τη βία και μια σειρά από τρομακτικά σοκ για να επιβάλουν τις ακραίες πολιτικές τους.
   Τα άτομα, σε ακραίες καταστάσεις όπως μια μεγάλη φυσική καταστροφή, το τέλος ενός πολέμου, μια οικονομική κρίση επειδή έχουν υποστεί μεγάλο σοκ είναι αδύναμα να αντιδράσουν και δέχονται αλλαγές οι οποίες υπό φυσιολογικές συνθήκες θα φάνταζαν αδιανόητες. Γι αυτό το λόγο οι σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις προωθούνται ταυτόχρονα όλες μαζί προς όλες τις κατευθύνσεις λίγες μέρες μετά την καταστροφή. Ο ίδιος ο Μίλτον Φρίντμαν το 1982 έγραψε το ακόλουθο απόσπασμα που άσκησε μεγάλη επιρροή και συνοψίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το δόγμα του σοκ:<< Μόνο μια κρίση-είτε είναι είτε απλώς εκλαμβάνεται ως πραγματική-οδηγεί σε πραγματικές αλλαγές. Όταν ξεσπάει μια κρίση, οι δράσεις που αναπτύσσονται εξαρτώνται από τις περιρρέουσες ιδέες. Πιστεύω ό,τι αυτή πρέπει να είναι η βασική λειτουργία μας : να αναπτύσσουμε εναλλακτικές πολιτικές που θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες, να τις διατηρήσουμε ζωντανές και διαθέσιμες εως ότου το πολιτικά αδύνατο καταστεί πολιτικά αναπόφευκτο>>.
   Οι χώρες σε κρίση(χρέους) χρειάζονται απεγνωσμένα μια επείγουσα βοήθεια…. Όταν οι ιδιωτικοποιήσεις και οι πολιτικές ελεύθερου εμπορίου προωθούνται από κοινού με τη χρηματοοικονομική διάσωση (δάνειο) σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο, οι χώρες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αποδεχτούν ολόκληρο το πακέτο. Θέλετε να σώσετε τη χώρα σας..??
Ξεπουλήστε την......
       Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του <δόγματος  του σοκ> στη χώρα μας είναι παρόμοια με εκείνα στις χώρες της Λατινικής  Αμερικής όπου αυτό εφαρμόστηκε: μείωση μισθών και εισοδημάτων, αύξηση της ανεργίας, κλείσιμο επιχειρήσεων, ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων δημοσίων επιχειρήσεων. Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η ύφεση βαθαίνει και το δημόσιο χρέος αντί να μειώνεται αυξάνει!
        Το διεθνές best seller της Ναόμι Κλάιν το <Δόγμα του Σοκ>,η άνοδος του καπιταλισμού της καταστροφής, αξίζει να διαβαστεί για να καταλάβουμε τα <παράλογα> που συμβαίνουν στη χώρα μας..

Της Καραθανάση Θ.

         

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Έλλειψη ηγεσίας στην Ευρώπη

Η επιβίωση του κοινού νομίσματος της Ε.Ε., η ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ εθνικών συνόρων και η διατλαντική συλλογική ασφάλεια τίθεται υπό αμφισβήτηση. Οι ευρωπαίοι ηγέτες είτε βρίσκονται σε άρνηση είτε μένουν με τα χέρια σταυρωμένα.

Πως μπορεί ένας ευρωπαίος ηγέτης να επιτρέπει να κινδυνεύσουν αυτοί οι πυλώνες της ευημερίας ολόκληρης της ηπείρου? Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν ευρωπαίοι ηγέτες, μόνο μία γερμανίδα καγκελάριος, ένας γάλλος πρόεδρος, ένας ιταλός πρωθυπουργός και άλλοι που προφασίζονται ένα ευρωπαϊκό όραμα, αλλά ποτέ δεν κοιτάνε πέρα από τα δικά τους τοπικά συμφέροντα.

Η αποσύνθεση της Ευρώπης αποτελεί επίσης πρόβλημα για τους Αμερικανούς. Μία διάλυση του ευρώ θα μπορούσε να βυθίσει την παγκόσμια οικονομία. Μία διάλυση του ΝΑΤΟ θα σήμαινε ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να επωμιστούν ακόμη μεγαλύτερο βάρος αναφορικά με την ασφάλεια. Καθώς έχει περάσει ήδη ένας χρόνος κρίσης χρέους, οι κορυφαίοι ηγέτες εξακολουθούν να μην μπορούν να πάρουν τις απαραίτητες αποφάσεις. Η εποικοδομητική διαδικασία εξόδου  από την κρίση θα ήταν η αναδιάρθρωση των μεγάλων ελλειμμάτων, η ανακεφαλαιοποίηση των μεγάλων τραπεζών που έχουν επηρεαστεί από την κατάσταση και η χαλάρωση των μέτρων λιτότητας τόσο ώστε οι χώρες-οφειλέτες να ξαναγίνουν φερέγγυες. Η Ευρώπη ενωμένη θα ήταν σε θέση να χρηματοδοτήσει μία τέτοια λύση (από New York Times).

Αυτό που χρειάζεται είναι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να χαράξει την πορεία της ευρωζώνης του μέλλοντος. Και αυτή η πορεία δεν μπορεί να είναι διαφορετική από το να προχωρήσουμε σε βαθύτερο στάδιο οικονομικής ενοποίησης (θέσπιση ευρωομολόγου, κλπ.). Η εναλλακτική λύση θα ήταν να διαλυθεί η ευρωζώνη και να υποφέρει το εμπόριο σε όλες τις χώρες. Με την ομιλία του ο Τρισέ έκανε το πρώτο βήμα, το επόμενο ανήκει στους ευρωπαίους ηγέτες.

Ελλάδα vs Αργεντινή


Σήμερα στην Ελλάδα βρισκόμαστε στην πλήρη εξέλιξη της κρίσης με τις σημαντικότερες αποφάσεις να λαμβάνονται μέχρι τέλος του έτους. Υπάρχει ένα ποσοστό οικονομολόγων που παρουσιάζει την πτώχευση-χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή ως λύση δείχνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Αργεντινής. Ξεχνώντας να εστιάσουν τις διαφορές που παρουσιάζουν οι δύο οικονομίες και η σημερινή οικονομική κατάσταση.

Η Αργεντινή κήρυξε στάση πληρωμών το 2001. Εν έτη 2011 οι συνέπειες τις χρεοκοπίας εξακολουθούν να υφίστανται. Η Αργεντινή δέκα χρόνια μετά παραμένει αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές, όμως απολαμβάνει τις ωφέλειες ενός υποτιμημένου εγχωρίου νομίσματός της. Το πλεονέκτημα της υποτίμησης είναι και αυτό το οποίο εμφανίζεται και ως τη “σωτηρία” της Ελλάδας από τον φαύλο κύκλο της κρίσης χρέους που έχει μπει. Με μία πιο προσεκτική ματιά όμως μπορεί κανείς εύκολα να αντιστρέψει αυτό το επιχείρημα συγκριτικά με την περίπτωση της Αργεντινής, η οποία είναι μεγάλος εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων και διατηρεί ένα μεγάλο πλεόνασμα εξαγωγών. Στην αντίθετη γραμμή βρίσκεται η Ελλάδα συντηρώντας ένα έλλειμμα κοντά στο 7-8%  και ένα διαρκές εμπορικό έλλειμμα ταυτοχρόνως. Όταν χρεοκόπησε η Αργεντινή είχε ένα έλλειμμα 3,2% του ΑΕΠ και το χρέος της ήταν στο 54%. Το έλλειμμα στην Ελλάδα το τέλος του 2010 ήταν 10,5% και το χρέος στο 134%.

« Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι έχει ένα ισχυρό νόμισμα, πολύ ισχυρότερο από την παραγωγικότητα της» λέει ο Έρικ Ραίτοντεϊλ οικονομολόγος στην εταιρεία συμβούλων Econviews. Γι’αυτό το λόγο και η στρατηγική της υποτίμησης εμφανίζεται και ως σωτήρια λύση. Όμως κάτι τέτοιο στην περίπτωση της Ελλάδας δεν ισχύει. Η Αργεντινή είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σόγιας διεθνώς. Η τιμή της σόγιας αυξήθηκε από 200 δολάρια το 2003 στα 500, γεγονός που ευνόησε ιδιαίτερα την οικονομία της. Θα είναι λάθος να προσδοκούμε κάτι ανάλογο σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας. Αυτό το οποίο μπορούμε να έχουμε ως μάθημα από την χρεοκοπία της Αργεντινής είναι να μην την επαναλάβουμε.

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Μερικές σκέψεις


Το μεσοπρόθεσμο πέρασε.. Και τώρα??
Πρέπει να πανηγυρίσουμε γιατί σωθήκαμε ή μήπως να βάλουμε τα κλάματα για τη σωτηρία μας?
Η αλήθεια είναι ότι είχαμε αρκετά δάκρυα αυτές τις μέρες.
Άλλα εξαιτίας των χημικών έξω από την πλατεία συντάγματος και άλλα εξαιτίας  της κατάστασης που επικράτησε μέσα στη βουλή κατά τη διάρκεια ψήφισης του μεσοπρόθεσμου.
Το μεσοπρόθεσμο πέρασε με τον εκβιασμό ή το ψηφίζεις ή χρεοκοπούμε. Γι’αυτό και κατά τη γνώμη μου ήταν για κλάματα η χθεσινή συνεδρίαση.

Η βουλή υπερψήφισε ένα πρόγραμμα το οποίο θα αποτύχει γιατί οι προβλέψεις του είναι υπερεκτιμημένες (προβλέπονται πρόσθετα μέτρα-έσοδα 1δις. ανά μήνα μέχρι το τέλος του έτους*) αλλά ακόμα και στην περίπτωση που εφαρμοστεί στο 100% και πετύχει, πάλι δε θα οδηγηθούμε στην έξοδο από την κρίση. Αφού το 2015 το χρέος μας θα εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από το 160% του ΑΕΠ. Το μόνο που θα έχουμε καταφέρει είναι να έχουμε ξεπουλήσει οποιαδήποτε κερδοφόρα δημόσια επιχείρηση, να έχουμε σταθεροποιήσει την ανεργία σε ένα υψηλότερο επίπεδο και να έχουμε μειώσει το προσωπικό μας επίπεδο διαβίωσης.

Ένα είναι βέβαιο αυτή τη στιγμή. Το πρόβλημα χρέους και τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας παραμένουν.
Η χώρα μας συνεχίζει να παράγει ελλείμματα, διογκώνοντας το ήδη μεγάλο χρέος και το κομματικό συμφέρον συνεχίζει να υπερνικά την κοινή λογική.
Το σημερινό πολιτικό σύστημα καλείται να οδηγήσει την χώρα έξω από την κρίση. Όμως για να γίνει αυτό χρειάζεται να έρθει αντιμέτωπο, και να καταστρέψει εν μέρει, το Κράτος το οποίο δημιούργησε. Και εδώ ερχόμαστε στο σημερινό πολιτικό αδιέξοδο.

Σήμερα κερδίσαμε χρόνο. Τόσο εμείς όσο και η ευρωπαϊκή ένωση. Το ζήτημα όμως δεν είναι να προχωρείς στα τυφλά κερδίζοντας χρόνο αγνοώντας και μεταθέτοντας τα προβλήματα που πρέπει να λύσεις. Το βάρος αυτής της καθυστέρησης έρχεται καθημερινά και μεγαλώνει τα προβλήματα.
Η Ελλάδα πρέπει να αναζητήσει μία ευρωπαϊκή λύση. Συνδυασμένη με τις αλλαγές και τομές που πρέπει να κάνει προς μία παραγωγική και αναπτυξιακή κατεύθυνση στο εσωτερικό της. Και αυτή η λύση δεν μπορεί να προκύψει υπακούοντας σε ψευτοδιλήμματα.

Οι καιροί ου μενετοί

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Κάθε μέρα Αγανακτισμένοι!





Φτάσαμε τελικά στο περιβόητο αδιέξοδο. Οικονομικό κυρίως αλλά και κοινωνικό και πολιτιστικό κατ’ επέκταση. Για να βγούμε από αυτό το βούρκο που δημιούργησαν πολιτικοί, μεγαλοσυμφέροντα και μικροσυμφέροντα χρειάζονται θυσίες. Δυστυχώς όμως αυτή η λέξη έχει συνδεθεί με τη χρηματοδότηση του όλο και αυξανόμενου σε μέγεθος, βαρελιού δίχως πάτο. Η θυσία μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο το οποίο θα έχει στόχο την αλλαγή. Ή καλύτερα τις αλλαγές που θα φέρουν την αλλαγή. Καθημερινά μας δίνονται δεκάδες λόγοι για να αγανακτήσουμε. Όμως πολλοί από εμάς επιμένουν να αγανακτούν για τους πολιτικούς, τη βουλή και τα κόμματα. Όχι άδικα, αλλά αυτά είναι η κορυφή του παγόβουνου. Ενός παγόβουνου που δυστυχώς έχει πολύ μεγάλη βάση. Αν θέλουμε να ξεριζώσουμε ένα δέντρο, αυτό που πρέπει να κάνουμε δεν είναι να κλαδέψουμε την κορυφή του γιατί πολύ γρήγορα θα ξαναφυτρώσει. Οι ρίζες είναι αυτές που αν κοπούν το δέντρο θα εξαφανιστεί. 
Στην περίπτωση μας η κορυφή είναι οι ένοικοι της βουλής και οι ρίζες είναι οι κακές νοοτροπίες και οι άνθρωποι που τις εκπροσωπούν. Απ’ τον κακό δημόσιο υπάλληλο μέχρι τον ασυνείδητο οδηγό και από τον αλαζόνα αστυνομικό μέχρι τον αναίσθητο γείτονα. Η συσσωρευμένη αγανάκτηση κατά τη δική μου άποψη οφείλεται σε αυτές τις περιπτώσεις καθημερινής τρέλας που προκαλεί η υπερσυγκέντρωση στο ΕΓΩ μας. Όπως πρόσφατα ανέφερε ο Ν. Κον Μπεντιτ, ο Έλληνας κοιτάει μόνο την πάρτη του. Μόνο που το ανέφερε για το οικονομικό σκέλος.

Πλέον ο Έλληνας πιστεύει ότι: οδηγάει μόνος του σε δρόμο του κέντρου το πρωί(εξ’ ου και πάει με χίλια), πίνει μόνος του τον καφέ του(εξ’ ου και μπορεί να καπνίζει όσο περισσότερο μπορεί) , βρίσκεται μόνος του στο τρένο(εξ’ ου και μιλάει στο κινητό από την Κατερίνη μέχρι τη Λάρισα όσο πιο δυνατά μπορεί), κάνει μόνος του τα ψώνια του(εξ’ ου και θέλει την προσοχή όλου του μαγαζιού πάνω του), μένει μόνος του σε μία πολυκατοικία(εξ’ ου και βάζει τη μουσική τέρμα 3 το πρωί) και πολλά άλλα που κάθε μέρα θαυμάζουμε σε αυτό το μοναχικό ον.

Πάει ο Έλληνας που νοιαζόταν για το γείτονα, χαιρόταν με τη χαρά του και λυπόταν με τη λύπη του. Μόνο η πάρτη του. Μόνο…

Αν κάνουμε την αυτοκριτική μας όλοι μας θα καταλάβουμε πόσο Έλληνες είμαστε. Αυτό όμως αλλάζει. Αλλάζει αν αρχίσουμε να νοιαζόμαστε για τους κομμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ, για τα ακριβά εισιτήρια στα αστικά, για τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα πάνω σε ράμπες για Α.Μ.Ε.Α., για τα πεταμένα σκουπίδια στα πεζοδρόμια, για όλα όσα μας κάνουνε κάθε μέρα να αγανακτούμε. Γιατί αν καταφέρουμε να αλλάξουμε το μυαλό μας, θα καταφέρουμε να αλλάξουμε την κοινωνία μας και το αποτέλεσμα θα είναι φυσικά αυτή η πολιτική κατάσταση και τα πρόσωπα να μην εκπροσωπούν αυτήν την καινούργια κοινωνία.

Άρα η λύση είναι αυτή που πρότεινε πριν μερικούς μήνες ο Σ. Εσέλ, ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΤΕ

Όχι στις πλατείες. Στα γραφεία της ΔΕΗ, της ΕΥΑΘ, του ΟΣΕ, των αστικών, στους δρόμους της γειτονιάς μας, στην πολυκατοικία μας, παντού. 

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Καλό κουράγιο


Για το 2011:

1)     ΟΤΕ
2)     ΕΥΑΘ
3)     Αεροδρόμιο Αθηνών
4)     ΟΠΑΠ
5)     Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης
6)     Κρατικά λαχεία
7)     Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς
8)     Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα
9)     Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
10) ΔΕΠΑ
11) Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Αερίου
12) ΤΡΑΙΝΟΣΕ
13) ΛΑΡΚΟ
14) Alpha Bank
15) Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας
16) Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος
17) Άδειες Κινητής Τηλεφωνίας
18) Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας
19) ΕΛΒΟ
20) Ελληνικό
21) 4 Airbus
22) Ακίνητα

Για την επόμενη τριετία:

23) ΕΛΠΕ
24) Τράπεζα Πειραιώς
25) Αγροτική Τράπεζα
26) Εγνατία Οδός
27) ΕΛΤΑ
28) Λιμάνια
29) ΕΥΔΑΠ
30) Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων
31) Ακίνητα
32) ΔΕΗ
33) Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι
34) Περιφερειακά Αεροδρόμια
35) Ελληνικό
36) Υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου " Ν. Καβάλα"

Με μία λέξη..
Μεσοπρόθεσμο...
Kαι περαστικά μας.. ή καλό κουράγιο όπως μας είχε πει και ο Oli Ren..

Και ίσως το πιο ωραίο σημείο της παρουσίασης..
«Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής δεν στοχεύει στο παράλογο».
«Η μόνη αξία των οικονομικών προβλέψεων είναι για να προσδίδουν κύρος στις αστρολογικές προβλέψεις» αντιλέγω εγώ.

Για όσους θέλουν να ρίξουν μία ματιά ορίστε: 

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Δύο Όψεις


Ο τρόπος που βλέπω τα πράγματα είναι πια διαφορετικός.
Έχασα. Τα παρατάω.
Αδιαφορώ για τη σημερινή κατάσταση.
Αλλά να είστε σίγουροι ότι δε θα πω ποτέ ότι
Φταίνε κάποιοι συγκεκριμένοι, κάποιοι βολεμένοι, κάποιοι εξουσιολάγνοι.
Φταίνε οι υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις, οι φορείς εξουσίας, η διαφθορά.
Για όλα τα κακά που συμβαίνουν στη χώρα μας.
Μιλάω πολύ και ίσως και να ενοχλώ αρκετούς. Αλλά σίγουρα δε φταίω εγώ.
Για την κατάντια μας, τη σημερινή κατάσταση, την απαξίωση. Έχω άποψη.
Δε θα σου πω τι έχω κάνει για να αλλάξω τα πράγματα. Για να τα κάνω καλύτερα.
Κάποιος μου είπε ότι είμαι μόνο λόγια και καθόλου έργα.
Έχω πάρει τις αποφάσεις μου και αυτό δεν αλλάζει.
Δε χάθηκε ο κόσμος. Ο κόσμος τώρα αποκτά ενδιαφέρον!

Πριν βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα κάνε τον κόπο και ξαναδιάβασε το κείμενο, μόνο που αυτή τη φόρα ξεκίνησε από κάτω προς τα πάνω. Διαβάζοντας με τη σειρά, γραμμή προς γραμμή.
Θα δεις τα πράγματα λίγο διαφορετικά..

Συνδέοντας αυτό το άρθρο με το προηγούμενο βλέπουμε τις δύο όψεις ενός κειμένου καθώς επίσης και τις δύο όψεις δύο εντελώς διαφορετικών πολιτικών. Όπως αναθεωρήσαμε τον τρόπο ανάγνωσης του κειμένου έτσι μπορούμε να αναθεωρήσουμε και τις πολιτικές οι οποίες μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση. Ο στόχος είναι συγκεκριμένος. Το σημαντικότερο δεν είναι το πόσο γρήγορα θα επιτευχθεί αλλά να μην σταματήσουμε στην πορεία μέχρι να επιτευχθεί!

ΥΓ
Η αρχική ιδέα του κειμένου προήλθε από έναν φίλο μου στο διαδικτυακό παιχνίδι του erepublik τον οποίο και ευχαριστώ θερμά.


Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Keynes, a brilliant mind (2)


Σύμφωνα με τον Keynes, δύο είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα της οικονομικής κοινωνίας στην οποία ζούμε:
1.     Η αποτυχία της ελεύθερης αγοράς να εξασφαλίσει την πλήρη απασχόληση (ανεργία).
2.     Η αυθαίρετη και κοινωνικά άνιση διανομή του πλούτου και των εισοδημάτων.

(Εκτενέστερα σε αυτά θα αναφερθώ σε επόμενο άρθρο )

Όμως στην πραγματικότητα τι είδους οικονομολόγος ήταν? Σ’αυτό ας αφήσουμε τον ίδιο να απαντήσει με μία έκθεση την οποία έγραψε στον δάσκαλό του Alfred Marshall: « The master-economist must possess a rare combination of gifts.. He must be a mathematician, historian, stateman, philosopher – in some degree. He must understand symbols and speak in words. He must study the present in the light of past for the purposes of the future. He must be as aloof and incorruptible as an artist but yet sometimes as near to earth as a politician».

Διαβάζοντας τα ανωτέρω οι περισσότεροι από εσάς θα αναρωτιέστε μα τη σχέση έχουν αυτά με την εικόνα που παρουσιάζει η οικονομική επιστήμη σήμερα.. Η απάντηση απλή.. Καμία! Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα! Τα τελευταία χρόνια η μελέτη των οικονομικών βασίστηκε πάνω στην ικανοποίηση οικονομικών σχέσεων και στόχων, αδιαφορώντας για την ικανοποίηση των ανθρωπίνων αναγκών. Προτεραιότητα της οικονομικής επιστήμης οφείλει να είναι ο άνθρωπος και όχι η ικανοποίηση μαθηματικών μεγεθών και στόχων.

Πιστεύω και ελπίζω ταυτόχρονα ότι η σημερινή κρίση που βιώνουμε θα αποτελέσει το εφαλτήριο ώστε να ξανασκεφτούμε την πορεία που είχαμε τα τελευταία χρόνια αναγνωρίζοντας τις λανθασμένες πολιτικές που ακολουθήθηκαν· θέτοντας ως στόχο της οικονομικής πολιτικής, τόσο στη χώρας μας όσο και διεθνώς, έναν εναλλακτικό δρόμο ανάπτυξης με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Υ.Γ.
Και ένα μικρό σχόλιο του Robert Skidelsky:

«Keynes is not just for the foxhole, but for the emerging world order»

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Keynes, a brilliant mind (1)


            Στη βιογραφία του J.M.Keynes απ’τον Robert Skidelsky τον αναφέρει ως έναν «ασυνήθιστο άνθρωπο». Και συνεχίζει λέγοντας ότι βαθιά μέσα του ίσως να μην ήταν οικονομολόγος καθόλου… Βέβαια ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος ασχολήθηκε με την οικονομική επιστήμη, όμως ποτέ δεν πίστεψε στο σύστημα ιδεών που υπήρχε τότε και κυριαρχεί ακόμα.

            Τρεις είναι οι κύριες ιδέες του Keynes που πρέπει να σκεφτούμε σήμερα. H πρώτη είναι ότι το μέλλον είναι αβέβαιο και γι’αυτό τα οικονομικά σοκ, ειδικά αυτά που γεννιούνται απ’το χρηματοοικονομικό σύστημα, είναι μέρος της κανονικής λειτουργίας του συστήματος της ελεύθερης αγοράς. Κατά δεύτερον, οι οικονομίες οι οποίες έχουν πληγεί από αυτά τα οικονομικά σοκ, αν αφεθούν μόνες τους, θα παραμείνουν σε μια υφεσιακή κατάσταση για πολύ καιρό. Και γι’αυτόν ακριβώς το λόγο οι κυβερνήσεις πρέπει να παρέμβουν χρησιμοποιώντας τη δημοσιονομική πολιτική ώστε ένα αρνητικό οικονομικό σοκ στην οικονομία να μην εξελιχθεί σε μία οικονομική ύφεση. Τρίτον, και κατά τη γνώμη μου και σημαντικότερο, είναι η ηθική κριτική που έχει ασκήσει στις κοινωνίες οι οποίες έχουν ως αποκλειστικό στόχο την επιδίωξη του κέρδους και του χρήματος αφήνοντας στην άκρη όλα τα θέματα της ανθρώπινης διαβίωσης.
            Είναι γεγονός ότι με την πρόσφατη κρίση οι ιδέες του Keynes επανήλθαν στο προσκήνιο, όπως τόνισε εξάλλου και ο Robert LucasI guess everyone is a Keynesian in the foxhole”. Οι ιδέες αυτές χρησιμοποιήθηκαν για να βγούμε από αυτήν όμως (δυστυχώς) ελάχιστη σημασία έχει δοθεί στις εξηγήσεις που προβάλλει ο Keynes για τους λόγους που η οικονομία εμφανίζει αυτές τις κρίσεις και την εναλλακτική που ο ίδιος παρουσιάζει.
            Κλείνοντας, σημαντική είναι και η αναφορά του Keynes σχετικά με την ψυχολογία των επενδυτών στη διάρκεια μιας χρηματοοικονομικής κρίσης. “ Η άσκηση της ηρεμίας και ακινησίας, της βεβαιότητας και της ασφάλειας, ξαφνικά σπάει. Νέοι φόβοι και ελπίδες έρχονται, χωρίς προειδοποίηση, και καταλαμβάνουν την ανθρώπινη συμπεριφορά.. Η αγορά πλέον είναι υπό τον έλεγχο αισιόδοξων ή απαισιόδοξων συναισθημάτων..“ 

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Περί κρίσης


Όταν ξεκινάς την μέρα σου παίρνοντας το πρωινό σου συζητώντας για την κρίση και το δημόσιο χρέος τότε ελάχιστη συνέπεια πρέπει να θεωρηθεί η παρούσα δημοσίευση..


Περί κρίσης ο λόγος λοιπόν..

Απλά και λιτά..

Η κρίση που βιώνουμε δεν είναι απλά άλλη μία συστημική κρίση στα πλαίσια του οικονομικού κύκλου.. Η σημερινή κρίση παράχθηκε από το ίδιο το σύστημα και αποτελεί το αποκορύφωμα μιας οικονομικής σκέψης, σε παγκόσμιο επίπεδο, που κυριάρχησε τα 30 τελευταία χρόνια (από την εποχή Reagan_Thatcher). H λογική του Laissez-Faire που επικράτησε μας έφερε στα σημερινά αποτελέσματα. Διότι όταν οι δυνάμεις τις αγοράς αφήνονται ανεξέλεγκτες, χωρίς καμία ρύθμιση και εποπτεία, αυτές είναι οι συνέπειες.. Η μεγαλύτερη ειρωνεία όμως παραμένει.. Για ποιο λόγο συνεχίζουμε και στηρίζουμε αυτές τις πολιτικές..?

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Η ανάγκη έναντι της απληστίας


Ο Ινδός ηγέτης, Μαχάτμα Γκάντι, είχε πει ότι η Γη παράγει αρκετά για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου, όχι όμως και την απληστία του.
Ο κόσμος δοκιμάζει τα όρια της αντοχής του ως προς τη χρήση των πόρων. Καθημερινά, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο σοκ, με καταστροφικές πλημμύρες, ξηρασίες και καταιγίδες, οι οποίες με τη σειρά τους πυροδοτούν ράλι των τιμών στις διεθνείς αγορές. Η μοίρα μας, τώρα, εξαρτάται από το εάν θα συνεργαστούμε ή θα πέσουμε θύματα της ίδιας της αυτοκαταστροφικής απληστίας μας.
Τα όρια της παγκόσμιας οικονομίας δοκιμάζονται από την ταχύτατη επέκταση του παγκόσμιου πληθυσμού και την άνευ προηγουμένου εξάπλωση της οικονομικής ανάπτυξης σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Επτά δισεκατομμύρια άνθρωποι κατοικούν σήμερα στον πλανήτη, έναντι μόλις τριών δισεκατομμυρίων πριν από πενήντα χρόνια. Σήμερα, το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 10.000 δολάρια, κυμαινόμενο κοντά στα 40.000 δολάρια στον ανεπτυγμένο κόσμο και στα 4.000 στον αναπτυσσόμενο. Αυτό σημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία παράγει ετήσιο προϊόν ύψους 70 τρισ. δολαρίων, έναντι περίπου 10 τρισ. δολαρίων το 1960. Η οικονομία της Κίνας αναπτύσσεται με ρυθμούς της τάξης του 10% ετησίως. Η Ινδία αναπτύσσεται με περίπου τους ίδιους ρυθμούς. Η Αφρική, επί πολλά έτη, η βραδύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή του κόσμου, παρουσιάζει σήμερα ετήσιο μέσο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ περίπου 5%. Συνολικά, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες «τρέχουν» με ρυθμούς 7% ετησίως και οι ανεπτυγμένες με 2%, με αποτέλεσμα ο παγκόσμιος μέσος όρος να διαμορφώνεται στο 4,5%.
Αυτά είναι καλά νέα από πολλές απόψεις. Η ταχεία οικονομική ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες συμβάλλει στην καταπολέμηση της φτώχειας. Στην Κίνα, για παράδειγμα, το ποσοστό της απόλυτης φτώχειας έχει συρρικνωθεί, από περισσότερο από 50% πριν από τριάντα χρόνια, σε λιγότερο από 10% σήμερα.
Υπάρχει όμως και μία διαφορετική πτυχή της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, την οποία θα πρέπει να κατανοήσουμε. Από τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς 4% έως 5% ετησίως, το μέγεθός της θα έχει διπλασιαστεί σε λιγότερο από 20 χρόνια. Η σημερινή οικονομία των 70 τρισ. δολαρίων θα έχει γιγαντωθεί σε 140 τρισ. δολάρια πριν από το 2030 και σε 280 τρισ. δολάρια πριν από το 2050, εάν συνεχιστούν οι σημερινοί ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ.
Ο πλανήτης μας δεν θα μπορέσει να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη αυτή, εάν αφήσουμε στην απληστία το πάνω χέρι.
Ακόμη και σήμερα, το βάρος της παγκόσμιας οικονομίας «τσακίζει» τη φύση, οδηγώντας στην ταχεία εξάντληση των ενεργειακών πόρων ορυκτών καυσίμων, τα οποία χρειάστηκε να περάσουν εκατομμύρια χρόνια για να δημιουργηθούν, αλλά και προκαλώντας την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η καταστροφή θα είναι αναπόφευκτη, εάν δεν αλλάξουμε. Και αυτό είναι που μας θυμίζει τη ρήση του Γκάντι. Εάν οι κοινωνίες μας διοικούνται βάσει της αρχής της απληστίας, με τους πλουσίους να γίνονται πλουσιότεροι, η εντεινόμενη κρίση των πόρων θα οδηγήσει σε περαιτέρω όξυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων και, πιθανότατα, σε μία ολοένα και πιο βίαιη μάχη για επιβίωση. Οι πλούσιοι θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν την εξουσία τους, προκειμένου να ελέγξουν περισσότερη γη, περισσότερο νερό και περισσότερη ενέργεια, ενώ, εάν χρειαστεί, πολλοί θα καταφύγουν σε βίαια μέσα για να το πετύχουν
Στις κορυφαίες οικονομίες -στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Κίνα, την Ινδία και αλλού-, οι πλούσιοι βλέπουν το εισόδημά τους να αυξάνεται και την πολιτική τους εξουσία να ενισχύεται. Η αμερικανική οικονομία έχει «καταληφθεί» από δισεκατομμυριούχους, από την πετρελαιοβιομηχανία και άλλους σημαντικούς επιχειρηματικούς κλάδους. Η ίδια τάση απειλεί τις αναδυόμενες οικονομίες, όπου ο πλούτος και η διαφθορά ακολουθούν την ανιούσα.
Εάν η απληστία κυριαρχήσει, η μηχανή της οικονομικής ανάπτυξης θα αφανίσει τους πόρους, θα ωθήσει τους φτωχούς στο περιθώριο και θα μας οδηγήσει σε μία βαθιά κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρίση.
Η εναλλακτική είναι ένας δρόμος πολιτικής και κοινωνικής συνεργασίας, τόσο στο εσωτερικό των χωρών όσο και διεθνώς. Εάν στρέψουμε τις οικονομίες μας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις βιώσιμες αγροτικές πρακτικές και τη λογική φορολόγηση των πλουσίων, θα έχουμε αρκετούς πόρους. Αυτός είναι ο δρόμος προς την ευημερία για όλους, μέσω βελτιωμένων τεχνολογιών, πολιτικής δικαιοσύνης και ηθικής συνείδησης.

Του Jeffrey Sachs. Καθηγητή Οικονομικών στο University of Columbia, και ειδικού συμβούλου του γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Copyright: Project Syndicate, 2011.